2009. december 17., csütörtök

TÖKPITE

Most már kevésbé idényszerű, Advent idején inkább a mézeskalács és az egyéb, Karácsonyt megidéző süteményekre készülünk a konyhában, ezek alapanyagai vezetik a bevásárlólistánkat.De azért még érdemes kipróbálni.

Sokan félnek a tökkel készült ételektől, tényleg nem értem, miért. Ez a recept teljesen vegán módon is elkészíthető.

Kép sajnos nincs, a következő körnél azt sem mulasztom el.

Linzer tésztát készítünk margarinból (esetleg bio), vagy oliva olajból (nem kell extra szűznek lennie, az nem nagyon szereti a magas hőkezelést)., teljes kiőrlésű tönkölylisztből csipet sóval, steviaval. Keverjünk bele egy kis elmorzsolt zsályát és pirított tökmagot.

A krémhez süssük meg sütőben a sütőtököt. Ha elkészült, pürésítsük, és ízesítsük mézzel, steviaval, valódi vaníliával, őrölt gyömbérrel. Keverjünk bele növényi tejet és tejszínt. Kevés keményítővel főzzünk a krémből pudingot. Röstellem, hogy nincs anyaghányadom, de hát legtöbbször csak úgy jönnek a dolgok, fogalmam sincs, miből mennyit kell használni, annyit, amennyitől pont minden működik. A krémnek végül annyinak kell lennie, hogy a gyümölcstorta formába helyezett tésztát kitöltse.
Amíg a puding készül, az előmelegített sütőben süssük meg egy picit a tésztát, hogy ne áztassa el a töltelék. Kb 10 perc elegendő.

Ezután töltsük bele a krémet, és tegyük vissza a sütőbe kb. 50 percre. (az én sütőm nem légkeveréses!)
Ha elkészült, rövid hűlés után szeletelhetjük.
Tálaláskor adhatunk hozzá mézzel kikevert szójajoghurtot, esetleg tejfölt.

ISTENI!

Nincsenek megjegyzések: