2010. szeptember 3., péntek

CRAIG SOMMERS, BATYUS BÁL RECEPTEK, SZŐLŐ NAPOK

Kicsit be kell sűrítenem a dolgokat, mert nagyon el vagyok maradva a bejegyzésekkel. Arról már több ízben is olvashattatok Gittánál, hogy Craig Sommers Magyarországon volt és előadást tartott a Vegetáriánus Fesztiválon. Amint azt Gitta említette, mi nyújtottunk számára szállást (ahol elmondása szerint remekül kipihente magát), majd szombaton az előadás előtt kívánságára megnéztük a Budai Várat. Igyekeztem nem csak a látványosságokat megmutatni, hanem egy kis ismertetőt adni kultúránkról, nyelvünkről, múltunkról. Természetesen a nyersétkezésről, életmódról is beszélgettünk. Azt gondolom, igen széleskörű és mély imerettel rendelkezik, amiről a könyve (Raw foods Bible) is tanúskodik. Ő is, ahogy a témában szerintem mindenki, egy sajátos álláspontot képvisel. Azt hiszem az ő fő vezérfonala (ahogyan a könyv és az előadás is jelezte) a táplálkozás, a szélesebb körben vett életmód és a test és elme kapcsolatának hármasa. Én úgy éreztem, hiteles saját elméleteinek tolmácsolásában. És életmódja is tükrözi mindezt. Másik észrevételem az volt, micsoda fantasztikus energiaszinten él. Nagyon pozitív, segítőkész, barátságos, nyitott személyiség. Persze mi mást is várna az ember egy nyers élő ételeket fogyasztó és dicsőítő embertől, de szerintem jobb nem elvárni semmit, mert megeshet, hogy csalódunk. Sok nyersevőhöz hasonlóan ő is jógázik, kundalíni jóga gyakorló. 

Szombaton az előadáson a három fent említett pillérre építette mondandóját. Kifejtette a nyersételek jelentőségét, melyet szerintem az első néhány mondat is igazolt, tudniillik egy orvosi lexikonból idézett a hőkezelés vitaminokra gyakorolt tulajdonképpen megsemmisítő hatásáról. Szerintem már ezen érdemes elgondolkoznia annak, aki eddig nyúlnak tartotta a zöldség majszoló nyers vegánokat:)). Szó esett az enzimekről, tápanyagok felszívódásáról, az állati eredetű élelmianyagok szervezetünkre gyakorolt hatásáról. 
Majd átvezette a témát az életmódra kihangsúlyozva a testmozgás fontosságát elkényelmesedett világunkban. Szemléltette, hogy milyen egyszerű mozdulatsorokkal is segíthetünk közérzetünkön. Beszélt a mobiltelefonok által kibocsájtott elektromágneses sugárzás káros hatásairól is.
Az előadás után nagy volt az érdeklődés a könyvek és egyéb termékek iránt, melyeket Craig hozott magával.

Vasárnap reggel pedig útjára engedtük... Még ellátogatott a Széchenyi fürdőbe, melyről utólag számolt be, miszerint nagyon kellemes érezte ott magát.
Szerintem jól érezte magát Magyarországon. Még a Múzeum krt-i Bio ABC-ben is jártunk, ami nagyon tetszett neki. 
Ő úgy fogalmazott, hogy otthon érzi magát. A növényzet, fák hangulat gyermekkora helyszíneire emlékeztették.
Tőlünk Horváthországba, majd Skóciába, Angliába utazott...

Következzenek a batyusbál receptek!

Körtés "saláta":

Friss körte
nyers lucuma-por
nyers mesquite-por

Ezek össze voltak keverve egy "turmix" géppel, plusz víz nem volt benne.
Az arányokat nem mértem meg de ebben 5 körte (egy része héjjal együtt,
persze a maggal és egész "belsejével" együtt), körülbelül 35 g
lucuma-por és kevesebb mesquite-por volt. De máshogy is lehet, nem
pont így a legjobb, lehet hogy még (arányban) sokkal több lucuma vagy
mesquite porral is jó, akkor édesebb lesz (én a lucuma-port néha simán
vízzel keverem és azt eszem vagy kenem valamire, ami lehet éppen körte
szelet is, és úgy volt igazán jó, úgy csak kevés mesquite porral is).
Bizonyos fűszerek (fahéj, vanília, római köménymag, kakukkfű) is jók
lehetnek bele.
A lucuma és mesquite-por beszerezhető a "Bio ABC" boltban (Budapest
1053, Múzeum krt. 19.).

Kéri Balázs

Mézdinnyés paprika saláta
Recept:

Hozzávalók:(nem írok mennyiséget,ki hogy érzi szerintem)
-paprika
-uborka
-cukor dinnye(elhagyható)
-fokhagyma
-fűszerek(én tzaziki,bolognai fűszerkeveréket használtam)
-só

Elkészítés:
Az uborkát,cukor dinnyét,fokhagymát összeturmixoljuk. Fűszerekkel,sóval ízlés szerint ízesítjük. A paprikát tetszőleges formában össze vágjuk,majd a turmixba rakjuk. Az ízek összeérése miatt jó,ha legalább egy órát áll. 

Elfoglalt háziasszonyoknak,gyors egyszerű étel:))
Szabó Eszter


A napraforgópástétom receptje itt található

A céklás hajdinakréker receptje:

1 sárgarépa
1 cékla
1 újhagyma
3 csésze hajdinacsíra (ennek a felét kevés vízzel krémesre darálom)
fél csésze őrölt lenmag
1-2 evőkanál szójaszósz (én a Bragg öntetet használtam)
bazsalikom

A zöldségeket aprítógépben ledarálom, aztán összekeverem a többi hozzávalóval és az aszaló tálcáján szétterítve megaszalom.

Kunszenti Anna

Szilvás kocka

Alsó réteg:
                 - 2 csésze áztatott, szárított dió
                 - 3/4 csésze mazsola
                 - 1 evőkanál kakaópor v. karob

Gyümölcsös réteg:
                  - 75 dkg magozott szilva
                  - 4 evőkanál méz
                  - 4 púpozott evőkanál utifűmag héj
                  - 1 teáskanál fahéj
                  - csipet só

Csokimáz:
                  - 3 evőkanál kakaó
                  - 4 evőkanál kókuszolaj
                  - 4 evőkanál méz
                  -  pici fahéj

 Elkészítés: Alsó réteg hozzávalóit turmixoljuk, tálca aljára nyomkodjuk.
 A szilva krém hozzávalóit is pürésítjük,rásimítjuk a diós rétegre és hűtőbe tesszük. 
 A csoki bevonatot kikeverjük és ráöntjük a süti tetejére, ha kész mehet a hűtőbe, utána szeleteljük, díszítjük, befaljuk:-)

Vígh Rita



Töltött paprika

A paprikát  félbevábom ls megtöltöm  szeletelt avokádoval, paradocsommal.
Az avokádot pici citrommal, borssal, sóval izesitem / csak megszórom!/ és  a tetejére pititott szezám magot szórok.

Ez a töltelék lehet más is, ha valaki ugy gondolja, hogy mást szeret. Sztam a paprika  szinte mindennel hasznalható.

dr Sebestyén Klára

Kukorica krémleves (4-6 személyre)
5 cső kukorica
Tisztított víz
Himalája só
2 ek nemes élesztő pehely
kurkuma
1 gerezd fokhagyma

A kukoricát késsel levágjuk a csövekről, majd a többi hozzávalóval összeturmixoljuk.
1 db kápia paprikát felkockázunk, ez szolgál levesbetétként.

Sós kukorica kréker (vagy napkex) nori algába tekerve

2,5 bögre nyers kukorica
1,5 bögre csíráztatott hajdina
4 db zsenge fehérrépa
1 db sárgarépa
1 bögre őrölt lenmag
3 ek kendermag
1 bögre tökmag
1 mk füstölt paprika (Culinaris szaküzlet)
Himalája só
fűszerkeverék

Nori alga lapok

A hozzávalókat a lenmag és alga kivételével turmixoljuk. Belekeverjük a lenmagot. Aszaló tapadásmentes lapjára kenjük kb ½ cm vastagságúra, majd aszaljuk kb 8-10 órát. Megfordítjuk, levesszük róla a tapadásmentes lapot. kb 2*6 cm-es darabokra vágjuk, így aszaljuk tovább. Mikor már majdnem kész, nori lapokból vágott csíkokkal tekerjük körbe. Ezt csinálhatjuk úgy is, hogy az alga végeit benedvesítjük, hogy jobban tapadjanak. Készre szárítjuk, kínálhatjuk a leveshez.



Kukorica kex sóskakrémmel

4 bögre kukorica
2 bögre hajdina csíra
½ db cukkíni (közepes)
1 csipet só
½ rúd vanília
5 ek méz
3 ek fekete szezám
1 bögre őrölt lenmag

Krém:
1 bögre áztatott dió
5 bögre (tömötten) sóska
1 db banán
¼ citrom héja
2-3 ek méz
½ mk ceylon-i fahéj
1 ek útifű maghéjpor

A kex alapanyagait a len- és szezámmag kivételével egyneműsítjük. Belekeverjük a magokat. Aszalóban tapadásmentes lapon, majd anélkül szárazra aszaljuk (az enyém még kicsit nedves maradt)

A krém összetevőit is turmixoljuk, az útifüvet utólag keverjük bele. Lehűtjük, majd a kexekre kenjük. Aszalt hajdinaszemekkel díszíthetjük.

Kassai Nóra Virág

Szőlőnapok...

Rita barátnőmmel belefogtunk egy szőlőkúrába. Ez tulajdonképpen egy monodiéta, melyről itt bővebben is olvashatsz. A mai a harmadik nap. Öt napot terveztünk, de nem tudom meddig csinálom, mert így, hogy konyha közelben vagyok folyamatosan, étlapot írok, ételeken gondolkodom, elég nehéz. A tavaszi léböjt idején napjaim nagy részét otthon töltöttem, azért úgy egészen más.  Egyébként a közérzetem jó, tiszta fejem, a légutak, energiaszintem is magas. Csak este fáztam otthon, de ez hanyagolható kellemetlenség.
Most érdemes néhány ilyen napot beiktatni, hiszen érik a szőlő.

Remélem jövő héten izgalmas híreket oszthatok meg Veletek!

Október 10-én Nyersétel Világnap! Próbáljátok szabaddá tenni magatokat, mert jó lenne együtt tölteni ezt a napot. Nem csak nyersevőknek, vegáknak vagy vegánoknak szól ez a rendezvény!

Nincsenek megjegyzések: