2011. június 23., csütörtök

HEVES JEGES 43. VKF

Reninek megint nem tudtam ellenállni. Már szinte félve kattintok új bejegyzéseire, ki tudja mi lesz velünk, ha elolvasom. A receptek közül is jónéhány elkészült már,  vagy éppen valami alapanyag megvásárlására ösztönöz, de tavaly még nyaralni is az ő ajánlata alapján mentünk. Na nem mintha megbántuk volna:))

Most is elcsábultam. Nem kellet sokáig törnöm a fejemet. Azt tudtam, hogy nem szeretnék sem epres, sem málnás vagy cseresznyés stb. finomságot készíteni. Ezekből van ötlet bőven. Mivel épp a versenyfelhívás idején szedtem le a zöldborsót, el is dőlt a kérdés. Így lett...

Mentás- mandarinhéjas zöldborsó fagyi citromos morzsával (természetesen nyers vegán recept)

Fagyi

3/4 bögre mandula, beáztatva 12 órára
1 db kisebb avokádó
3/4 bögre friss, édes zöldborsó
3 ek akácméz
2 csipet Himaláya só
1,5 ek mandarinos olíva olaj
7-8 db mentalevél
1 kisebb darab szárított bio mandarinhéj (ezeket én télen mindig elteszem), lehet persze friss is
2 ek citromlé

Keksz és morzsa

1/2 bögre dió (áztatott és aszalt, ha lehet)
1/2 bögre mandula vagy kesudió (áztatva aszalva)
1/4 bögre apró zabpehely
1/4 bögre gabonacsíra liszt (ezt helyettesíthetjük őrölt zabpehellyel illetve zabpehelyliszttel)
1 csipet só
4 db nagyobb, puha datolya
1/2 rúd vanília magja
1/2 bio citrom héja
Szárított narancs és mandarinhéj (lehet friss is, akkor kb 1/4-1/4 gyümölcsé)

Tálaláshoz

Fekete ribizli
Mandarinos olíva olaj

A fagyihoz a hozzávalókat összeturmixoljuk egy kevés vízzel. Fagyigép híján én egy dobozba tettem, így a fagyasztóba, és 1-2 óránként átkevertem, hogy egyenletesen fagyjon meg.

A morzsához a diót és a mandulát vagy kesut megőröljük. Vigyázzunk arra, hogy ne őröljük túl, nehogy kicsapódjon a bennük található olaj. Ezt a “lisztet” összekeverjük a többi száraz hozzávalóval. A datolyát összeturmixolhatjuk egy kevéske vízzel, vagy villával is pürésíthetjük. A keverékkel összedolgozzuk. Ezután szétnyomkodjuk a masszát az aszaló tapadásmentes lapján, ha sütőben szárítunk, akkor sütőpapíron. 24 órán át aszaljuk, majd szétmorzsoljuk. A maradékot eltehetjük, légmentesen lezárva jópár hetet kibír.


Tálaláskor még csepegtethetünk néhány cseppet a mandarinos olajból a fagyira.

Talán az ötlet bizarrnak tűnik, de a citrushéjak kesernyés íze, a méz és a borsó édessége, a ribizli fanyarsága nagyon jól kiegészítik egymást.

1 megjegyzés:

re'pa írta...

Én kóstoltam! :) nem zöldségízű, nem fura, hanem harmonikusan és különlegesen!