2012. május 16., szerda

Tabouleh, hummusz, joghurtos uborka...



Már annyira vágytam erre! Igaz, hogy egész nap “este” volt, inkább őszies időjárás, de a búrjánzó zöldek tagadhatatlanul az előrehaladott tavasz árulkodó jelei. Nekem pedig korianderre, mentára, kaporra és hasonlókra fájt a fogam. 
A reggelt is korianderessel kezdtem: angol zeller+alma+koriander+spenót+gyömbérlével. Friss, könnyű, energetizáló és isteni finom.

Az ebéd alapanyagai még csak részben saját kertből valóak (saláták, fűszernövények, a többi még fejlődésben :) )
A Tabouleh-hoz (4főre)
2 fej kisebb, zsenge karfiol
1 db közepes sárgarépa
2-3 db fürtös uborka
3-4 szál zöldspárga
1/2 dl e.sz.olívaolaj
menta,
koriander (szigorúan bio),
citromfű ízlés szerint, nálam: amennyit csak találok
1 db citrom reszelt héja (szigorúan bio) 
himalája só

A megmosott karfiol rózsáit leszedegetjük és aprítóban daraboluk, kb kuszkusz méretűre. (a torzsájából és a leveleiből holnap valamilyen levest készítek majd). A többi zöldséget apró kockákra vágjuk, a fűszernövényeket durvára aprítjuk. Mindent összekeverünk, és kész. Az eredeti sem bonyolult, de ez még azt is veri :)


Joghurt
1/2 bögre kókuszreszelék
1/2 bögre áztatott mandula
1/2 mk vagy egy kapszulányi probiotikum (elhagyható)
2 bögre forrásvíz

Az összetevőket összeturmixoljuk. Ha nincs magas teljesítményű turmixgépünk, érdemes előbb felaprítani a mandulát, megőrölni a kókuszreszeléket.
A keveréket -akárcsak aludttej készítésnél- tegyük langyos helyre egy éjsazkára egy olyan edényben,  ami nincs teljesen csurig, és fedjük le egy kis gézzel vagy hálóval. Reggelre kész a joghurt. A probiotikum meggyorsítja és biztosítja ezt a folyamatot.
Reggel kapunk egy joghurtot az edény tetejére ülve, alul pedig egy savót. Ezt is felhasználhatjuk pl. szószokhoz.

2 db fürtös uborka
menta
kapor
himalája só
2 gerezd fokhagyma

Az uborkát lereszeljük, a zöldeket és a fokhagymát aprítjuk és mindent összekeverünk a joghurttal.

Hummusz
1/2 bögre csicseriborsó- ezt 24 órára beáztatjuk, majd két napon keresztül csíráztatjuk
1/2 bögre szezámmag, őrölve
himalája só
fokhagyma
füstölt paprikapor
koriander
római kömény
citromlé
1/2 dl kendermagolaj

Minden hozzávalót beleteszünk a turmixgépbe és annyi vizet töltünk rá, hogy épphogy elfedje. Habosra turmixoljuk a krémet.

Ezt répás ropogósra kentem.

Még néhány bébi mángold és vörös cikória saláta, és kész! Nagyon jól esett ez a már-már ünnepi ebéd. Kissé tartottam a csíráztatott csicseriborsótól, de meglepetésemre nem okozott kellemetlenséget. A sok zöldfűszer olyan frissé teszi ezeket a fogásokat, hogy egy igazi nyári lakomán is megállják a helyüket.
A desszert is jön majd :)

2012. május 7., hétfő

BARLANG-EBÉD NOSZVAJON





AZ ÉletKonyha is csatlakozik a "Food Revolution Day” elnevezésű programhoz. Micsoda véletlen, hogy éppen egy napra esik a nemzetközi esemény és a Noszvajra tervezett különleges ebédünk, melyre szeretettel várunk Titeket!




A helyszínről:
A noszvaji barlanglakások az elmúlt években egy művészcsoportnak köszönhetően új értelmet, életet kaptak. Átalakításukkal művészi alkotásokká és művészeti, közösségi események színhelyévé váltak. Ez a terület egy, a természetbe olvadó, azzal együtt lüktető, élő tér, ahol ember és természet együtt dolgozik. 



Az ételekről:

A fentiekből számunkra egyértelműen következett, hogy a barlanglakások csodálatos helyszínt biztosítanának az élő ételek megismeresehez, élvezetéhez. Hiszen a nyers vegán étkezés alappillérei a természettel való kapcsolat megőrzése, a környezet és saját egészségünk, testi, lelki egyensúlyunk védelme. Fontos tényező még az ízek élettelisége, melyek már önmagukban is jó közérzetet és kimagasló gasztronómiai élvzetet nyújtanak.

Az élő vegán ételekről és rólunk az alábbi linkeken találhatsz információt: 
www.eletkonyha.hu



Bővebb információ az eseményről:
 http://www.facebook.com/events/264724066958981/
http://elogourmet.blogspot.com/


Megközelítés:
http://maps.google.ie/maps?saddr=Budapest%2C+Hungary&daddr=noszvaj+hungary&hl=en&sll=47.931296%2C20.476799&sspn=0.13802%2C0.281181&geocode=FabE1AId9okiASnJz9TRNMNBRzFgER4MKcQABA%3BFcVe2wIdKXQ4ASlFDs6wj5FARzHPyLG502RIYw&oq=bu&mra=ls&t=m&z=9


Kassai Nóra Virág +36-30-399-4912

Repka Ágnes +36-70-702-8187
info@eletkonyha.hu